מקצועי >

לפנק את החולבות

רווחת החולבת היא רווח נקי של המגדל, זה ברור. מחקרים הוכיחו שמיצוי קליפות רימונים משפר את בריאות החולבות, ויש לו השפעה ישירה גם על כמות ואיכות החלב

בשנים 2008-2007, חלה התפתחות משמעותית בענף הרימון בישראל ובעולם כולו. מחקרים שונים הכתירו אותו ´סופר פוד´- מאכל בעל סגולות בריאותיות מפליגות. נמצא שיש לו ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות. בדיוק באותה תקופה המציאו במכון וולקני מכונה לחילוץ גרגירי הרימון, והגיעו לשוק זנים חדשים כמו ה-´וונדרפול´, שהאריכו את משך הגידול והפכו את הרימון לזמין כמעט לאורך כל השנה. במהירות צמחה תעשייה של מוצרים כמו מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה ועוד.


מוצרי הרימון המרובים הביאו גם לפסולת שיירי קליפות רימון שהצטברה במפעלי המזון. במפעל גן שמואל, המייצר את מיץ ´פרימור´, הרגישו שיש כאן משאב טבעי לא מנוצל. מתוך רצון למצוא לקליפות שימוש, הציעו למכון וולקני לבדוק את תכונות הקליפה ולחפש רעיונות.


במחקר, בראשות ד"ר אריאל שבתאי וד"ר יהושע מירון ובמימון קרן המחקר של מועצת החלב, נמצא כי בהרכב הקליפה ישנם חומרים שלפעילותם תרומה בריאותית, למשל טאנינים, חומצה אלגית וחומרים נוגדי חמצון אחרים. בשל יכולתם לקשור חלבונים, לטאנינים מעובים יש השפעה חיובית על מטבוליזם החלבון. הם מאטים את פרוק החלבון המעוכל לאמוניה על ידי חיידקים ומעלים את זמינות חומצות אמינו במעי הדק. כתוצאה מכך הם גורמים לעליה ביצור החלב. לטאנינים נודעת גם תרומה חיובית לבריאות מעלי גירה באמצעות דחייה ועיכוב של פעילות חיידקית, פטרייתית וטפילית.


כמו בפירות אחרים, גם בקליפות הרימון יש אחוז גבוה יותר של ויטמין E ונוגדי חימצון מאשר בארילים (גרגרים). תכולת ויטמין E מופיעה בשתי תצורות עיקריות בקליפות הרימונים. אלפא טוקופרול, שהיא התצורה הפעילה ביותר של ויטמין E והיחידה שהוכחה כנספגת בגוף, וגאמא טוקופרול, בעלת פעילות נוגדת חמצון נמוכה פי עשר מאשר אלפא טוקופרול.



הקליפה עשירה בויטמין E ונוגדי חימצון


הקליפות - לפרות


מועמדות ראשונות שהתנסו בתוסף התזונה החדש היו הפרות בחוות נווה יער של מכון וולקני.


בניסוי שנערך בפרות חולבות נמצא שהקליפות הביאו לשיפור מובהק בייצור החלב, של עד 7.3%. נמצאה גם עלייה מובהקת בשיעור של 0.7% בפעילות נוגדת החמצון בחלב של פרות בהשוואה לחלב של פרות הביקורת. בתום הניסוי לאחר השוואת בדיקות דם ושקילות, אובחנה חד משמעית ההשפעה החיובית של מיצוי קליפות הרימון על מניעת תחלואה ושיפור תנובת החלב ורכיביו בעיקר בפרות המצויות בתנאי עקה. הנבדקות עלו בתנובת החלב הממוצעת שלהן מ-36.9 ליטר חלב ביום בשבוע שלפני הניסוי ל 38.4 ליטר חלב ביום בתקופת הניסוי. כלומר, נוצר בין שתי קבוצות הפרות פער של 2.7 ליטר חלב ביום, שמשמעותו גידול של 7.3% בתנובה.


קליפות רימון מקטינות את הסיכון להתפתחות מחלת דרכי נשימה אצל עגלים


ד"ר שבתאי המשיך לחקור ולגלות איזו עוד תועלת עשויים מגדלי בקר להפיק מקליפות רימון. הפעם קיבלו את התוסף עגלי הולשטיין במפטמה של נווה יער (וולקני), כדי לבדוק את השפעת קליפות הרימון על עקת הגמילה וההשלכות על כשרות הבשר.


ארבעים עגלי פיטום קיבלו קליפות רימונים טריות לאכילה כחלק מהבליל היומי שלהם. כאשר הוגשו להם הקליפות השלמות באבוס, העגלים בחרו מיוזמתם לאכול את קליפות הפרי, ונמצא שעגלים אלה הוסיפו יותר למשקל גופם וצברו יותר ויטמין E.


קומפלקס מחלות הנשימה (BRD) היא מחלה שכיחה בקרב עגלי מפטמה ועלותה הכלכלית מכבידה מאוד. מחלות נשימה אצל עגלים גורמות להגברת פסילת כשרות הבשר, לכן חשוב למנוע התפתחותן ככל האפשר. ידוע הקשר הנסיבתי שבין התפתחות עקה חמצונית ותחלואה בקומפלקס זה. תקופת החיים הראשונה עד גיל שבוע, היא קריטית בעיצוב תהליכים ואינדוקציה של מנגנוני הגנה מפני מחלות נשימה עתידיות. שנים עשר עגלים בני שבוע קיבלו את התוסף, בתחילה כאבקה בתחליף החלב ולאחר מכן כחלק מהבליל, למשך שמונה שבועות. תוצאות המחקר הראו שאכן נוצר אפקט מניעתי - הצטמצם הסיכון של העקה החמצונית המתפתחת לאחר הגמילה מחלב אמם.


לקליפות הייתה השפעה חיובית נוספת על העגלים - שיפור במטבוליזם. אצל העגלים שנבדקו חלה האטה בקצב המטבוליזם, וכך קטנה כמות הרדיקלים החופשיים בגופם.

עבור הניסוי בעגלים נטחנו קליפות הרימון לאבקה. הרימון הוא פרי עונתי כך שאם רוצים לעשות שימוש בקליפות לאורך כל השנה צריך לשמר אותן. במפעל מצאו שיטה לסחיטת הקליפות ומיצויין לתרכיז נוזלי. וכך משווק המוצר כיום על ידי גן שמואל מזון.


גם לכבשים מגיע


ד"ר חיים ליבוביץ מאיגוד מגדלי הצאן, ביצע ניסוי דומה בקליפות הרימון גם בכבשים. 58 רחלות במשק קריגר בציפורי קיבלו מיצוי קליפות רימונים בשיעור 3% מהבליל שלהן למשך 70 יום. במקביל, 58 רחלות אחרות שימשו קבוצת ביקורת והן לא קיבלו את התוסף.


על פי דגימות הדם והחלב שנלקחו מהכבשים, נמצא גידול מובהק בתנובה, כולל עליה משמעותית של יותר מ- 20% בתכולת החלבון והשומן שבחלב. נמצאה עלייה גם בתכולת האנטיאוקסידנטים המופרשים בחלב הכבשים, מה שהופך אותו מחלב צאן רגיל למוצר בעל ערך מוסף לבריאות האדם.


"יש לציין שמגדלי צאן ובקר שהזינו את עדריהם בקליפות רימונים לא דווחו על שום אפקטים שליליים; יתרה מזאת, הדיווחים מצביעים על בחירת הקליפות מתוך המנה." כך על פי ד"ר שבתאי. הוא מצביע על התגלית של מיצוי קליפות הרימון כ"חידוש בעל פוטנציאל למחקרים עתידיים נוספים בתחום גידול בעלי חיים. מומלץ למגדלים להתנסות ולתת את התוסף לפרות."


בחברת גניר, השייכת לגן שמואל, מוכרים את מיצוי הקליפות המשומר בבקבוקים של 2 ליטר ומעלה. עלות בקבוק 90 ש"ח. על פי בדיקות מעבדה שערכו במפעלם, הערך התזונתי של המיצוי הנוזלי גדול בהרבה מזה של שיירים וקליפות במצב יבש, אך כמובן שכך גם העלויות.


מכיוון שחשוב לשמור על האיזון של הערכים האנרגטיים בתזונת החולבות, רצוי להתייעץ עם תזונאי לפני שנותנים את הקליפות או מיצוין. ניתן להתחיל עם כמות של 2 ק"ג קליפות או 2 ליטר לכל 50 ק"ג מזון, ולבדוק בימים אלה התנהגות, תנובה, מצב בריאותי.

קבוצת סיון - מיתוג | מיתוג באינטרנט