טכנולוגי >

חסה היי טק

האם הלוגו של Fujitsu, המוכר לנו מעולם המחשבים, עתיד להופיע גם במחלקת הירקות? מתברר שבשנה האחרונה חברת הענק היפנית משקיעה משאבים רבים בגידול חסה. מה הקשר בין שבבים לרגבים? ענבל אלעד בדקה

בתוך מפעל ששימש בעבר לייצור שבבים הקימה לפני כשנה Fujitsu (פוג´יטסו), ענקית האלקטרוניקה היפנית, מפעל חסה סופר עתידני המשתרע על פני 2,000 מטר מרובע. החסה, הצומחת על משטחים הידרופוניים בתנאים סטריליים, היא נטולת אשלגן ובטוחה לאכילה על ידי הסובלים במחלת כליות ומטופלי דיאליזה.


הפרויקט הזה "מרגיש" יפני - תעשייה קומפקטית, טכנולוגית, מדויקת. דרך חדשה לגדל פירות וירקות הכי שונה שאפשר מהשיטות המסורתיות - למעט במובן של הימנעות מהדברה. המערכת מקיפה את כל ההיבטים של גידול תוצרת - חיישנים, מחשוב ענן של ´ביג דאטה´, מערכת ניטור וניתוח מידע, מערכת ניהול מלאי, וכמובן שליטה בלחות וטמפרטורה, שהרי פוג´יטסו נחשבת למובילה עולמית בתחום המזגנים התעשייתיים.


ידוע כי גרגר אחד של אבק או עפר יכולים לשבש את הייצור של מעגלים אלקטרונים זעירים - ועכשיו הכללים האלו חלים גם בייצור ירקות. רק עובדי המפעל מורשים להיכנס למתקן הגידול, וגם זה בתנאי שהם חובשים מסכות המצוידות במערכת נשימה, חליפות מיוחדות, כפפות וכובעים שמונעים את זיהומו של החדר בחלקיקים. קירות מתקן הגידול עשויים מחומרים מיוחדים אשר אינם פולטים חלקיקים, ומערכת בקרת אקלים מורכבת מסננת את האוויר ומפקחת על רמת הלחות. מערכת הבקרה במפעל אוספת נתונים ללא הפסקה, ומכוונת את המזגנים, מערכת ההשקיה וקרני האור. בזכות כל אלה, רמת הניקיון במפעל גבוהה יותר מזו שבחדר ניתוח.


על פי פוג´יטסו, הקפדה על כל אלה מבטיחה יבולים גבוהים יותר ולוחות זמני קציר מדויקים יותר.



שדה החסה של המחר?


חסה נטולת אשלגן

זה לא שמנכ"ל פוג´יטסו משוגע לחסה. המניע האמיתי של החברה, הוא הרצון לשווק לחקלאים את המערכת הממוחשבת שנקראת Akisai שפותחה בחברה.

כמו כל גידול במתחם סגור ומבוקר, השיטה הזו מאפשרת ליהנות כל ימות השנה מירקות טריים. היתרון בשימוש במערכת הממוחשבת מבחינת המגדלים, הוא שליטה מלאה במצב היבול ובביקושים, כך שאין בזבוז משאבים ותוצרת. המערכת מסוגלת לשלוח תוצרת טרייה, לאזורים ספציפיים, בכמויות שלא ילכו לאיבוד.


מבחינת החדר הנקי (Clean Room), כל היתרונות (והחסרונות) של גידול הידרופוני כמובן רלוונטיים גם במקרה זה - חסכון במים ומקום, אבל עם תלות גבוהה במיוחד באנרגיה חשמלית יציבה, שבלעדיה החדר הנקי לא יכול להתקיים.


היפנים הצליחו להפחית ב-80% את אחוז האשלגן שבירק ולהפוך אותו לזניח, כך שהוא בטיחותי לאכילה לסובלים ממחלת כליות, ובעיקר מטופלי דיאליזה. כליה בריאה מסלקת מהגוף את עודפי המינרל, אבל כליה בלתי מתפקדת לא מצליחה להגיע לאיזון בכמותו בדם. ערכים גבוהים יכולים לגרום לחולשת שרירים, הפרעה בקצב הלב ואפילו דום לב. החולים נאלצים בדרך כלל להימנע מצריכה של מרבית הפירות וירקות טריים. בזכות החסה של פוג´יטסו, גם חולי הדיאליזה יוכלו ליהנות כמו כולם מסלט. אגב, רמת אשלגן נמוכה יותר נחשבת גם טובה לתזונת ילדים קטנים.



נסיינים שטעמו מן החסה מספרים שטעמה דומה לחסה רגילה


החסה משווקת במחיר גבוה למדי - 5$ ל-90 גרם. יקר משמעותית מחסה רגילה, אבל כנראה שמשתלם עבור מי שבאמת זקוקים לה, שכן בחברה מצפים להכנסה שנתית של 4 מיליון דולר ב-2017. על אף שההכנסות מהחסה הן לא לב העניין, ביפן צופים שהטרנד יתפוס ומספר הקונים המעוניינים בה יגדל. ההערכה היא שהשוק לתוצרת שגדלה במפעלים יגיע ל-1.5 מיליארד דולר ב- 2025.


סרט הווידאו להלן הוא הצצה למפעל החסה העתידני. הוא מעניין גם עבור אלו מבינינו שלא דוברים יפנית:



BrandWiz - מיתוג | מיתוג באינטרנט