פנאי >

כתומות וטעימות: קציצות טבעוניות בניחוח אמריקאי

שחר שילוח מגישה מחווה לליל כל הקדושים: מתכון לקציצות דלעת ומתכון נוסף לקרפצ'יו צמחוני וכתום

כתיבה, הכנה וצילום: שחר שילוח


סתיו בלתי נשכח אחד בניו-יורק, בימים שבין ליל כל הקדושים לחג המולד, נשאבתי אל לונה פארק מטורף של דלועים. דלעת היא מהירקות הנפלאים ביותר, כי חוץ מזה שהיא טעימה, מזינה ומשביעה, אפשר לעשות איתה כמעט הכול – מקינוחים (האמריקאים חזקים בפאי דלעת בתקופת החגים) דרך כבושים (אתם חייבים לנסות קרפצ´יו דלעת! פרטים בהמשך) ועד מה שמכונה "מנות עיקריות". האמריקאים התברכו במגוון עצום של זני דלעת בירוק, צהוב והמוני גוונים של כתום שמשתלבים נפלא עם השלכת המפורסמת של ניו-אינגלנד.


לשמחתי מופיעים בהדרגה בישראל זנים חדשים של דלעת שחושפים אותנו למנעד הטעמים הרחב שהירק יליד אמריקה החמוד הזה טומן מאחורי קליפתו הקשיחה, ומעניקים שביב תחושה של חו"ל לביקור אצל הירקן.


אפשר למצוא את הזנים המעניינים יותר, כמו דלעת ערמונים, דלעת יפנית, דלעת אקרון צהבהבה בצורת כוכב, דלעת יפנית וכמובן דלורית בשוקי איכרים, אצל מגדלים אורגניים וגם אצל חלק מהירקנים.


מומלץ לקנות דלעת, גם מהסוג הרגיל (דלעת השדה), אצל המשווקים הקטנים מפני ששם הנתח שאתם לוקחים הביתה נחתך על המקום ובעצם אתם יכולים לקנות דלעת טרייה על הסכין וגם לחסוך את פערי התיווך של הסופר.


חדשות טובות נוספות הן שדלעת היא מהגידולים החשופים למעט חומרי הדברה יחסית. אם היא נראית לכם עממית, אז מעניין לדעת שגורמי הביטחון בישראל מחשיבים את דלעת השדה ל"מוצר מותרות" וככזה אסרו ב-2008 את הכנסתה לעזה, מה שוודאי לא שימח את העזתים ועורר כמובן את זעמם של המגדלים.



דלעת מגוררת


אז קניתי לי פיסת דלעת, ואחרי כל ההקדמה הזאת, הכנתי קציצות שיש בהן מחווה לאוכל האמריקאי שמתגלמת בשילוב הדלעת עם חמאת בוטנים וכן, גם בטיגון.


קציצות דלעת טבעוניות וחרפרפות

מרכיבים לכ-15 קציצות:

3 כוסות דלעת מגוררת (בפומפייה או במעבד מזון)

1 בצל קטן

½1 כוס אורז מבושל (מאיזה סוג שרוצים, אבל הכי טוב אורז עגול מלא)

4 כפות גדושות חמאת בוטנים, מהסוג החלק שאין בו תוספות של סוכר, מלח וחומרים אחרים

4 כפות רוטב צ´ילי

כוסברה קצוצה דק לפי הטעם

מלח

כמה טיפות טבסקו

כ-4 כפות שטוחות קמח

שמן לטיגון


ההכנה

סוחטים את הדלעת המגוררת בידיים ומניחים בקערה. אל תזרקו את המיץ הזה – אם מתבשל לכם מרק או משהו אחר, תוסיפו אותו לסיר. אפשר גם פשוט לשתות.

מגררים פנימה את הבצל.


מוסיפים את יתר המרכיבים מלבד השמן. לשים לקבלת עיסה אחידה, טועמים ומתקנים תיבול. מכסים ומניחים במקרר לחצי שעה לפחות.

מחממים את השמן במחבת. צרים קציצות שטוחות ומטגנים משני הצדדים.



כתומות וטעימות


גיוונים

אפשר להחליף את הדלעת או חלק ממנה בקישואים.

אפשר לשנות את התיבול ולקחת את הקציצות למחוזות טעם אחרים, למשל: מחליפים את חמאת הבוטנים בטחינה, מחליפים את הכוסברה בפטרוזיליה, מוסיפים שום כתוש, במקום צ´ילי וטבסקו מתבלים בזרעי כוסברה, כמון וכורכום, או בשום, נענע ומעט גרידת לימון.


קרפצ´ו דלעת

מרכיבים:

דלעת

מלח גס

שמן זית טעים במיוחד

רכז רימונים (מסוג שיש בו מרכיבים טבעיים בלבד)


ההכנה

חותכים את הדלעת לפרוסות הכי דקות שאפשר ומניחים בשכבה אחת על מגש או צלחת.

מפזרים מעל מעט מלח גס ומזלפים מעט שמן זית ורכז רימונים.

מניחים למעלה שכבה נוספת וחוזרים על הפעולה עד שנגמרת הדלעת.

מניחים מעל הערמה חפץ כבד ומשהים במקרר לכמה שעות.



קרפצ´ו דלעת

קבוצת סיון - מיתוג | מיתוג באינטרנט